Pomoć

Šta je OKC Karijera?

OKC Karijera je prvi besplatni onlajn sistem u BiH za profesionalnu orijentaciju srednjoškolaca i pomoć pri samostalnom i promišljenom odabiru karijere. Poslije jednostavne registracije, korisniku se omogućava da uradi tri onlajn testa, pretraži bazu zanimanja i bazu fakulteta i viših škola, a potom i kreira svoj lični karijerni profil (akcioni plan razvoja karijere). Korisnik koji ne želi da se registruje, može da pretražuje bazu zanimanja i fakulteta i viših škola, ali ne može da uradi testove i kreira svoj profil i CV.
Kako se koristi OKCBL Karijera?
Kako bi prošao/la kroz sve korake potrebno je da se najpre registruješ, ako si novi korisnik, ili samo uloguješ, ako si se već ranije registrovao/la. Za logovanje će ti biti potrebno korisničko ime i lozinka.

1. Testovi

Pošto se registruješ ili uloguješ, možeš da pristupiš rješavanju testova. Postoje tri testa i potrebno je da uradiš sva tri kako bi sistem ponudio preporuke zanimanja i obrazovanja. Najprije treba da uradiš test ličnosti, test vještina, a onda i test profesionanih interesovanja. Testovi se rade jednostavno, odabirom one opcije iz padajućeg menija koja najviše odgovara tvojim stavovima.
Pošto uradiš testove, sistem će ti izbaciti rezultate. Rezultat testa osobina biće dat u dva do tri pasusa, koji će opisati tvoje osobine koje su relevantne za bavljenje nekim zanimanjima. Rezultat testa vještina biće u obliku nekoliko vještina koje si uspio/la do sada da razviješ (uz vještine će biti dati opisi). Rezultat testa profesionalnih interesovanja daće ti dve do tri oblasti djelatnosti, koje ti, sudći po testu, najviše odgovaraju.

2. Zanimanja

Sistem će ti na osnovu ukrštanja rezultata testova ponuditi preporuke zanimanja. Neka ti mogu djelovati bezveze, a neka zanimljivo. Ona koja ti djeluju zanimljivo možeš dodatno da istražiš kroz čitanje opisa koje ćeš dobiti klikom na neko preporučeno zanimanje.
Ako nisi registrovan/a korisnik/ca - u bazi najpre vidiš oblasti zanimanja, ali odabirom jedne od oblasti dobićeš listu zanimanja iz te oblasti. Odabirom jednog od zanimanja vidjećeš njegov opis. Uz opise zanimanja vidjećeš i zarade koje se danas sa tim zanimanjem mogu očekivati, ali i preporuke fakulteta i visokih škola koje te mogu dovesti do tog zanimanja.Ukoliko si registrovan/a korisnik/ca, klikom na "dodaj u omiljene", zanimanje se čuva na stranici tvog karijernog profila, u okviru odjeljka „Moja zanimanja“. Pošto iz skupa preporučenih zanimanja odabereš neka, sistem će ti preporučiti odgovarajuće fakultete ili visoke škole. Preporučeno obrazovanje možeš da nađeš na stranici svog profila, u okviru odjeljka „Moje obrazovanje“.

3. Obrazovanje

Ovdje možeš da nađeš adresar fakulteta i visokih škola, privatnih i državnih. Možeš da listaš adresar jednostavnim skrolovanjem miša, a možeš da iskoristiš opciju „Pretraga“. Unosom ključne reči u pretraživač (npr. menadžment ili informatika), i klikom na Enter dugme, sistem će ti izbaciti spisak fakuleteta i visokih škola koje pružaju obrazovanje iz zadate oblasti. Prilikom unosa ključne reči treba koristiti latinične karaktere (š, č, ć, đ, ž).Ukoliko si registrovan/a korisnik/ca klikom na "dodaj u omiljene" fakultet ili visoka škola se čuva na stranici tvog karijernog profila (u okviru odjeljka „Moje obrazovanje“).

4. Karijerni profil

Ovo je kiljučni korak gdje zapravo treba da pokušaš da donoseš odluku i napraviš svoj lični plan razvoja karijere. To je ujedno i prilika da vidiš kako ti stoji neko zanimanje.Na ovoj stranici možeš da vidiš svoje rezultate testova, odabrana i preporučena zanimanja i odabrano i preporučeno obrazovanje. Kada uđeš na Akcione planove, klikom na Akcioni plan A otvara ti se formular. Kod polja gde postoji padajući meni moći ćeš da odabereš jedno od zanimanja koja si „dodao/la u omiljene“. Iz padajućeg menija možeš da odabereš i odgovarajući faks ili visoku školu.Ako se dvoumiš, možeš da kreiraš i dva karijerna profila – A i B. Jedan od ta dva profila možeš da objaviš ako želiš. Onaj profil koji objaviš moći će (kao na Fejsu :) da vide i drugi posjetioci, ali takođe i Mingl koji ti na osnovu toga može proslijediti korisne informacije (vidljive na stranici tvog profila).Objavljivanjem profila vidjeće se samo tvoja slika, nadimak, odabrano zanimanje i obrazovanje, i život kakav želiš. Tvoja imejl adresa i pravo ime se neće vidjeti.Možeš da baciš pogled i na profile svojih vršnjaka :) Tako ćeš vidjeti o čemu drugi razmišljaju.

5. CV bilder

Mladim ljudima je često teško kada treba da naprave svoj CV i prijave se za posao, seminar, stipendiju... Naš tim je godinama pomagao mladima kroz radionice o pisanju CV-a i stekao dosta iskustva o tome šta su najčešći problemi sa kojim se mladi susreću i koje propuste najčešće prave. CV bilder je servis koji na jednom mestu sadrži formular, uputstva za popunjavanje, ali i objašnjenja pojmova koji se nalaze u CV-u. Ono što je najvažnije, i što ovaj servis izdvaja od ostalih, je to da možeš da krojiš CV po svojoj meri i po meri prilike za koju ti služi! Kako? Lako!Kada otvoriš Bilder izaći će osnovna polja CV-a: Obrazovanje i obuka, Iskustvo i Veštine. Klikom na Dodaj ispod svake rubrike ubacuješ novi red, a klikom na Obriši oduzimaš. Klikom na Dodaj polje koje je na kraju stranice možeš da ubaciš još neke rubrike (Preporuke, Nagrade, Opšta znanja, Objavljeni radovi, Interesovanja i ciljevi, itd.).Dok ne klikneš mišem u polje neke rubrike moći ćeš da pročitaš korisna uputstva o tome šta tu treba da napišeš. Prelazom miša preko malog plavog znaka pitanja ili zaplavljenog teksta dobijaš dodatna pojašnjenja pojmova.Važno! Izmena redosleda rubrika! Primetićeš da kada prelaziš mišem preko neke rubrike sa desne strane izlazi strelica u kojoj kaže "Prevuci da izmeniš redosled rubrika ako želiš"! Ovo je jako važno, jer je jedno od pravila pisanja CV-a da na požetku stavljaš najvažnije informacije, a to šta je najvažnije zavisi od svrhe za koju pišeš CV (za posao su to veštine i iskustvo, za stipendiju ili nagradu svakako obrazovanje, i tome slično). Zato smo se potrudili da imaš i ovu opciju!
Pošto završiš sa unosom teksta u formular možeš da odabereš jednu od tema ponučenih na kraju formulara, a u okviru svake teme neku kombinaciju boja. Prve 3 teme su poslovne i služe za formalnije prilke, a druge 3 su malo opuštenije, ali možeš da ih koristiš i u prijavi za posao onda kada želiš da pokažeš kreativnost i da odudaraš od drugih.Kada odabereš temu moći ćeš da preuzmeš dokument u PDF formatu. Ne brini ako ti u PDF-u nešto ne izgleda kako si zamislio/la, uvek možeš da se vratiš Nazad i izmeniš formular.Na tvom Karijernom profilu biće sačuvana i poslednja verzija CV-a koju si uneo/la i možeš uvek da se vratiš i menjaš po svojim potrebama. Naravno, sadržaj tvog CV bildera je vidljiv samo tebi.Primeti da u gornjem desnom uglu imamo i opciju za Engleski jezik, klikom na zastavicu formular magično menja jezik kojim ti se obraća!

Srećno!